Zdravo,

Hvala ti na poseti. Znam da nemaš vremena za gluposti, te ću biti kratak.

Imam jednu sjajnu ideju za Srbiju, ali joj nešto fali.

Nije kompletna.

Zato mi treba tvoja pomoć. Treba mi tvoje mišljenje, znanje i iskustvo da je zajedno učinimo boljom.

Moja ideja je vezana za tebe i tvoju budućnost. Za našu budućnost u ovoj našoj Srbijici. Budućnost naših sela i gradova.

Prosto je, želim da vratim mlade na selo. Barem one koji nemaju posla u gradu i koji venu sa svojim snovima u najboljim godinama života.

Želim da im dam kuću i okućnicu koja zviždi prazna u selu koje umire. Selu koje ima ambulantu, školu, dvoranu za zabavu i proslave koje nema ko da upotrebi, pa propadaju.

Želim da ih edukujem da rade na zemlji, da čuvaju stoku i proizvode za unapred pripremljeni plasman na tržištima sveta. Sve što se pravi je unapred prodato po dogovorenoj ceni.

Želim da im dam sve da mogu sami da naprave ceo proizvod, mogućnost da ga skladište i prodaju po dobroj, fer ceni. Želim da našu šljivu, papriku, maline, mangulicu ne izvozimo kao bagatelu u Hrvatsku i Sloveniju koje ih potom prepakuju i preprodaju po 10x većoj ceni Zapadnjacima.

Posla ima puno. Podelićemo ga.

Podelićemo i zaradu. Jedni traže plasman, drugi gaje voće, povrće i/ili stoku, treći održavaju mašine, četvrti leče, peti uče decu pravim vrednostima života, daleko od gradske vreve i kiča.

Sve što se odlučuje, odlučuje se neposredno, demokratski. K’o Švajcarci. Dosadićemo sa mini referendumima i seoskim savetima i Bogu i narodu.

Tražićemo podršku drugih dobrih ljudi, institucija, država ako treba. Napravićemo nešto, zajedno.

Napravićemo novo selo na temeljima starog, sa svojim zapisem, svojom slavom, svojim ljudima.

Zašto odmah sumnjaš?  Srbija?

Uzmimo jedno selo za primer… napravimo test. Ako za 5 godina ne budemo imali zdrave porodice koje su samodovoljne na selu, koje plaćaju porez I privređuju, ok…barem smo pokušali.

Ako ne uspemo, makar će klincima biti dobro u prirodi. Grad uvek čeka.

Pokreni se. Šta misliš?

Advertisements